Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 23:41 - Из записките на Последния философ: За връзките и свободата на хората
Автор: bestregards Категория: Изкуство   
Прочетен: 3980 Коментари: 18 Гласове:
3



Връзките се отричат гръмко и отбягват тайно от ограничените, комплексираните, слабите хора. Връзките не пречат на истински свободните хора, защото истински свободните хора са истински способните да живеят. Те могат да се радват до безкрай на най-ценното в живота. А какво по-ценно от споделената любов? Истински свободните хора държат на връзките, извоюват свободата си именно като пазят най-ценното, борят се с пречещите обстоятелства, а не се предават пред тях под измамната идея за свободата от бремето на връзките. Истински свободните хора са смели и способни да изживеят най-великите мигове, които могат да се случат в човешкия живот и в човешкото съзнание. Тези мигове определено не се случват насаме, от самосебе си или самопреживявайки, саможивеейки и самопреживяйки. Самозваните свободни, отдали се не на свобода, а на свободия и вътрешна леност в най-крайните си случаи, могат дори да не подозират, че съществуват подобни велики мигове, а в повечето случаи така упорито, глуповато, тесногръдо отричат да има в живота велики мигове и чудеса. Истински свободните хора не се хвалят с велики мигове, а просто ги изживяват и се опитват да ги споделят, макар трудно да могат да ги опишат с думи. Ограничените хора се хвалят с измислени велики мигове, а там където има самохвалене и суета има преди всичко лъжа или умира истина.
Ограничените хора избягват дълбоките връзки и робуват на имиджи. Истински свободните смело търсят и сродността, и уникалността, и съвършенството, и силата, и красотата, заложени във всеки човек. Ограничените и непросветлени хорица се хвалят с цял куп безпаметни за душата забавленийца, които даже не са на детинско ниво, защото децата макар и непросветлени, са невинни, интуитивни и наблюдателни. Ограничените хора се хвалят с цял куп познанства, а познанието за другия у тях ако не е нулево, то то е гротесктно изкривено, демагогско, шовинистично, користно, окарикат
урява не само другия, но и възприятието на целия свят.

Ограничените хора отричат гръмко и се крият страхливо от връзките. Абсурдно е тяхното субективно и малодушно отрицание, защото където се срещнат два погледа там вече има връзка. Свободните хора изразяват свободата си във всяка връзка, защото свободните хора са с освободено, отворено съзнание и общуват истински човешки. А ограничените хора само говорят за свободата си. И лъжат. Лъжат съзнателно. Лъжат несъзнателно. Лъжат околните. Лъжат себе си.

Свободните хора не са уплашени от връзките, защото се развиват в тях, обогатяват се, помъдряват, споделят ценните дарове, намерили у хората, с които са общували истински човешки и които са прочели до дъното на душата, а душата е неизчерпаем извор, в който са най-големите съкровища на живота.

Свободните хора не се страхуват от най-ценния дар – любовта. Само тя води до абсолютна свобода, защото неограничена свобода, вечност и безсмъртие има само в човешкото съзнание, а най-голям творец е любовта. Ограничените хора отричат, хулят, окарикатуряват любовта и никога не изживяват дори истинска ж
ивотинска наслада, защото животните, макар непросветлени, са невинни, интуитивни и не живеят в суета и лъжа, а живеят свободно и истински според своята природа.

Не е важно в какво вярваш, а какво знаеш. Може да вярваш, а може и да не вярваш в любовта, душата, истината, свободата, но ако не знаеш, казвам ти да знаеш, че връзки между хората има и да се отричат, посичат или режисират е най-голямата глупост и говори за затвореност, себеограниченост, житейска неграмотност, страх, нехайство, самозатлачване, задръстенячество и загубенячество.

 



Гласувай:
3



1. valsodar - Поздравления!
17.08.2009 23:52
Хареса ми.
Истинно и искрено.
Браво.

Не се ласкай - искрен съм. :)
цитирай
2. yuliya2006 - Мисли на Учителя Петър Дънов за л...
17.08.2009 23:55
Мисли на Учителя Петър Дънов за любовта между хората

Този, когото обичаш, трябва да бъде тъй свещен, както твоят образ и да не внасяш абсолютно никакво петно върху него.

Съвременните хора не могат да разберат любовта, понеже не могат да се разделят от старите схващания.Те мислят, че като обичаш един човек, трябва да го нахраниш, да го облечеш, да му дадеш легло и пр. Някой може да каже, че при любовта ще задоволиш нуждите на онзи, когото обичаш: ако е жаден, ще му дадеш вода; ако е беден, ще му дадеш условия; ако е невежа, ще му дадеш знание; ако е скръбен, ще го утешиш. Но ако той има всичко това, ако няма нужда от това?

Това е само външната страна на любовта. Любовта дава нещо повече от това, което можеш да дадеш или направиш външно на човека. Любовта си има една, по-велика, по-дълбока вътрешна страна. При любовта има взаимна обмяна между душите, преливане на душите.

Любовта е най-нежното цвете, което трябва да се развие далеч от погледите на хората. За любовта ти никой не трябва да знае. Любовта с език не се предава. Онзи, който те люби, не говори, но ти чувстваш, че в тази душа има любов. Проговори ли за любовта си, тя се изгубва.

Когато се обичат, хората предават настроенията и разположенията си един на друг. Когато между двама души съществува известно подобие, те взаимно предават своите мисли и чувства.Каквото мисли и чувства единият, ще го мисли и ще чувства и другият. Ако единият е добре или зле разположен, и другият ще има същото разположение.

Когато обичаш едно същество, макар то да е далеч, твоята любов ще го закриля, подкрепя и огражда.

Прояви своята любов, без да търсиш любовта на хората. Връзката е Божествена, когато човек има такава широка любов, че като обича, да не очаква да му дадат нещо в замяна.
Щом очаква, той не е никакъв извор.Той е щерна.

Като търсиш любовта на някого, ти всякога ще имаш терзание. Когато някой ти кажа, че те обича, кажи му: "Ти вършиш волята Божия". Не питай другите: "Ти обичаш ли ме?" Щом питаш, всичко ще изгубиш. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. А ние как обичаме, това е наша работа.

Престъпление е човек да изисква от някого той да не обича другиго, освен него.

Любовта носи изобилието.

При любовта между двама души единият е активен, а другият - пасивен. Двамата не могат да бъдат едновременно активни, Това състояние не остава винаги в същото положение. Като люби известно време, човек става пасивен. У него има вече желание да го обичат. Ето, защо, който люби, след време става пасивен, а когото любят, от пасивен става активен и почва да люби.

Когато любовта между двама души е активна и в двамата, те стават положителни и се отблъскват. Ако са мъж и жена, в такъв случай остават бездетни.

Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

Никой няма право да запита приятеля си или когото и да е, обича ли го. Зададе ли такъв въпрос на приятеля си, любовта между тях ще изчезне. Обичате ли някого, и той ви обича. Няма защо да го питате. Щом питаш, ти не вярваш вече.

Ако кажеш на някого, че го обичаш, с това все едно, че искаш да му кажеш: "Както аз те обичам, и ти трябва да ме обичаш".

Отрицателните сили в света не могат да докоснат човека на любовта. Те не намират храна в него, понеже не са в хармония с неговото естество.

Когато имаме любовта целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим, и затова работите ни не вървят.

Човешката любов, ако не е облагородена от Божествената, може да изсмуче соковете на онзи, когото обича.

За всеки човек е определено, кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича.

Искате ли да знаете, дали даден човек ви обича, спрете се в съзнанието си. Ако мисълта за този човек никога не изчезва от съзнанието ви, ще знаете,че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.

Не може да мислиш за някого, ако той не мисли за теб.

източник:http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=14
цитирай
3. valsodar - Юлия, защо оспами хубавият постинг ...
18.08.2009 00:05
Юлия, защо оспами хубавият постинг на момичето?


Нямам нищо против Дънов, ама не върви да го туряш на всяко гърне кат меродия - девалвира му се словото така :)))
цитирай
4. анонимен - Е, защо тогава се криеш зад друг акаунт?
18.08.2009 00:22
Като начин да покажеш свобода или така си правиш принципно?
цитирай
5. bestregards - valsodar
18.08.2009 02:51
много ми е кеф, когато намериме пресечни точки!

знам си аз, че си голямо сърце, зад таз голяма, хаплива уста :-))))) срещала съм и при тебе такива постове при тебе... има и романтика у твоя блог.

а нищо му няма на словото Дъново метнато тук. то малко ми прилича мойто на понеделнишка проповед....
цитирай
6. bestregards - анонимен - а???
18.08.2009 02:53
не мога да те разбера, а още по-малко кво те боли за истински акаунти като си анонимен....
цитирай
7. анонимен - haresa mi. . . i sam saglasna s pos...
18.08.2009 09:23
haresa mi...i sam saglasna s postinga
цитирай
8. valsodar - Отговора е елементарен!
18.08.2009 10:29
bestregards написа:
не мога да те разбера, а още по-малко кво те боли за истински акаунти като си анонимен....

- Репликата е на блогър, непритежаващ ни доблест ни кураж да си влезе с регистрацията си.
По-точно, блогърка в тежък климактериум с пристъпи на параноя! :)))
цитирай
9. bestregards - благодаря, анонимен 7
18.08.2009 21:05
за позитивния комент

ето, че има и положителни анонимни души
цитирай
10. bestregards - валсодар
18.08.2009 21:07
започва да ме тресе самата мене параноята от така описаните типажи.... :-) бррррррррр.... лудост и мрак.....
цитирай
11. valsodar - Споко
18.08.2009 21:43
Те са като кучетата - колкото повече страх показваш пред тях, толкова повече ще те нападат.

Бий им здраво балтиите зад врата, без да ги предупреждаваш кога и как!

За боклуци - само бой, е@ан и кофти сръбска музика му е лекарството ! :)))

И когато ти писне да си лоша - просто си ги вземи на майтап - това направо ги кара оцет да пикаят влечугите! :)))

Така че, кой как си влезе в дома ти, така и ще си го посрещаш - на добрите с добро, а на злите със зло :)))

А има ли по-жестоко наказание за простаците от това да не ги приемаш за дразнител?
цитирай
12. bestregards - а така
18.08.2009 22:02
игнор на злото. злото няма сила - то използва твойта сила. що да си тровиш душата със змии и гущери. кат го видиш, че е серсем непоправим мъдро се откажи от опитите за разбирателство и приеми, че всякаква езическа гад има право да се въди по тоя свят.
цитирай
13. valsodar - Злото се множи поради отказа на д...
18.08.2009 22:40
Злото се множи поради отказа на добрите да се борят с него, в очакването си то само да се поправи.

Да, понякога и това се случва, но колко много добри и ценни неща са изгубени за света от бездействие?
цитирай
14. bestregards - хммммммм
18.08.2009 23:23
стигнал си до една сериозна истина. злото борави с всякакви номера, а единствения начин да го нариташ е с ефект като да наричаш купчина л.... и доброто естествено избягва такава мръсна работа. добре че злото не подбира кво да срита. а добряците си трайкат и стоически приемат изпитанията на неприятното съжителство, като в най-добрият случай го представят дори в розова светлина.... всъщност знаеш ли, че има такова добро, което само с поглед неутрализира злото? някак си с невероятна дарба и енергия - като светена вода грешник го минава, неутрализира и очиства, защото има сила и чистота на истинско добро, което намира смисъла, мястото, хармонията в съществуването на всичко.
цитирай
15. valsodar - Въпрос на очаквания
19.08.2009 09:19
Просто мнозина имат погрешните очаквания, че може да се заемат с мръсна работа и върху тях да не падне дори петънце - е, няма как да се случи, поне не и в тази реалност.

Инак, житията на светците изобилстват с примери на мекушавост, примиренчество и ... непукизъм, но не мога да приема отказа от лична позиция, като начин за борба със злото.
Ако затвориш очи пред злото, ти не го виждаш, но то пак продължава да си Е, въпреки отрицанието ти.
цитирай
16. bestregards - прав си
22.08.2009 00:58
мнозина "добряци" просто изпадат в абсурдистко отрицание

но за светците не се съгласявам!! това, което наричаш мекушавост е страшна сила, примиренчетвото е смирение, а непукизмът е равновесие.... и светците определено имат лична позиция, а тя е да се твори добро и само добро...

а злото наистина не трябва да се оставя от едната хигиена да безчинства.... значи един човек на десет от някаква общност да има зъл и да няма кой да го нарита ще отрови живота на всички
цитирай
17. marcusjunius - Браво, БестРег:) Поздрави!
24.08.2009 15:07
Браво, БестРег:)

Поздрави!
цитирай
18. анонимен - bravo
05.10.2009 14:37
много си напреднала Не , че не съм го вярвал но много хора се отказват по пътя...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bestregards
Категория: Изкуство
Прочетен: 158855
Постинги: 69
Коментари: 298
Гласове: 1791
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930